Zavolejte nám +420 511 181 444
Napište nám info@celltheraclinic.cz
Česky English

Cévní mozková příhoda – příznaky a léčba následků

Cévní mozková příhoda (CMP), lidově nazývaná „mozková mrtvice“ může vést k velmi závažnému poškození mozku. Nejčastěji se jedná o ucpání přívodné tepny do mozku (tzv. ischemická CMP) nebo dojde k prasknutí tepny a krvácení do mozku (tzv. hemorhagická CMP). Vzácněji může dojít k prasknutí klubíčka cév v mozku (tzv. aneurysmatu) s následným krvácením do mozku. Vždy dojde ke ztrátě okysličení a živin pro určitou část mozku, což může mít nedozírné následky.

Cévní mozková příhoda: příznaky a důsledky

Cévní mozková příhoda se může projevit různým způsobem podle toho, která část mozku je zasažena. Poměrně často dochází k ochrnutí jedné poloviny těla, může dojít ke ztrátě nebo poruše řeči. Při poškození mozečku mohou být problémy s rovnováhou a koordinací pohybu. Někdy dojde k tak rozsáhlému poškození mozku, kdy člověk zůstává ve stavu tzv. bdělého komatu, kdy vůlí nekontroluje pohyby, často je odkázán na pomoc přístrojů na specializovaných nemocničních pracovištích. Následky po CMP pak přetrvávají často celoživotně a současné možnosti standardní medicíny jsou značně omezené. Rehabilitační techniky zlepšující a rozvíjející pohybové aktivity jsou často hlavním nástrojem pro zlepšování celkového zdravotního stavu.

Lidé, kteří utrpí CMP, jsou následně odkázáni na pomoc svých blízkých. Pokud jsou si vědomi své situace, často propadají špatné náladě, úzkosti a depresím, protože nevidí východisko ze složité zdravotní situace. Mohou mít pocit, že jsou na obtíž, převažuje pocit beznaděje.

Budoucnost léčby CMP: nové možnosti a naděje

Rádi bychom vám dnes ukázali nové inovativní možnosti, které v současnosti využíváme pro zlepšení celkového zdravotního stavu pacientů po cévní mozkové příhodě. Musím však poznamenat, že neexistuje žádná magická pilulka, která by zregenerovala mozek a nervový systém. A ani existovat nebude.

Je tu však celá řada léčebných možností, které lze zkombinovat podobně tak, jako symfonický orchestr, když má hrát velký koncert. Podobně jako sestava jednotlivých hudebních nástrojů vede k mistrovskému zvuku celého orchestru, také sestava celé řady aktivit a opatření povede k výraznému zlepšení zdravotního stavu po CMP. Ptáte se, které to jsou?

Život po CMP: výzvy a možnosti zotavení

Jedná se o pochopení faktu, že mozek pro obnovení své optimální činnosti potřebuje mnohonásobně vyšší příjem některých látek, vitamínů a minerálů, které jsou potřeba pro opravu poškozených nervových buněk. Mozek také potřebuje zabezpečit lepší okysličení, potřebuje detoxikovat, potřebuje mírnit zánět, který se rozvíjí jako následek po poškození mozkové tkáně. Zároveň potřebuje, aby postupně a dlouhodobě byly stimulovány jednotlivé ochrnuté svalové partie rehabilitačním cvičením. Tak se formují nové spoje mezi nervovými buňkami, které pak vytvoří novou spojku ke svalům.

Budoucnost léčby CMP: nové možnosti a naděje

Novou možností je využití vlastních kmenových buněk, které se nejvíce nacházejí ve vlastní tukové tkáni a v kostní dřeni každého člověka. Existují poměrně jednoduché postupy jak kmenové buňky získat, např. liposukcí z podkožní tukové tkáně v místním znecitlivění. Ve specializované laboratoři je pak možné kmenové buňky izolovat od samotného tuku a podat je formou nitrožilní infuze. Kmenové buňky z krevního řečiště putují snadno do tkání, které jsou narušené a vyžadují opravu, včetně nervové tkáně mozku. Pokud jsme před podáním kmenových buněk zabezpečili dostatečný přísun různých vitaminů, minerálů a dalších látek potřebných k opravě poškození mozku, vytvořili jsme optimální podmínky těmto úžasným buňkám.

Na klinice Cellthera využíváme inovativní moderní léčebné postupy, které mohou optimálně regenerovat poškozený nervový systém, zabezpečit jeho dlouhodobé okysličení a detoxikaci. Tímto způsobem se nám daří výrazně zlepšovat celkový zdravotní stav pacientů po cévní mozkové příhodě, ale také po závažných úrazech hlavy spojených s krvácením do mozku nebo jiných tzv. neurodegenerativních onemocnění.

Příběhy: jak pacienti překonali následky mrtvice

Možná již víte, že Ing. Luboš Kulha, kterého ve věku 46 let postihla cévní mozková příhoda (neboli mozková mrtvice), napsal o svém uzdravení dokonce knihu. Ing. Luboš Kulha zůstal ze dne na den připoután na nemocniční lůžko, neschopen pohybu. Později byl odkázán na invalidní vozík. Svoji situaci ale nevzdal a hledal nové možnosti, které se mu díky klinice Cellthera podařilo najít. Postupně se jeho zdravotní stav zlepšoval až do plného zdraví. Sám o tom napsal v roce 2018 knihu s názvem „Jak mi pomohly kmenové buňky v léčbě mozkové mrtvice„. Dnes je Ing. Kulha zcela zdráv, znovu naplno pracuje a dávno již invalidní vozík vůbec nepotřebuje.  

Profesor Jaroslav Michálek s pacientem
Na fotografii je Ing. Luboš Kulha s prof. MUDr. Jaroslavem Michálkem, Ph.D.

Rádi bychom se s Vámi podělili také o milá slova Ing. Ivy Lesákové, která utrpěla rozsáhlé poškození mozku s krvácením do mozku poté, kdy došlo k prasknutí aneurysmatu.

„Pan Prof. Michálek společně se všemi zdravotními sestřičkami, které se o mě starají, je neskutečně příjemný a empatický. Všichni ve mně probouzejí víru a přesvědčení, že svým přičiněním můžeme výrazně ovlivnit svůj zdravotní stav. Pomáhají mně tak překonat překážky, které mě potkaly. Nemohu, a především nechci, opomenout skutečnost, že veškeré úsilí pana Prof. Michálka a sestřiček mi pomáhá předcházet nachlazení a dalším nemocem. Moc děkuji.“ Ing. Iva Lesáková, Choceň

Svou fotografii nám ke zveřejnění poskytla Ing. Iva Lesáková.

Individuální přístup k léčbě: klíč k úspěchu

Představili jsme vám příběhy dvou lidí, kteří svým aktivním přístupem a s pomocí nejmodernějších léčebných postupů změnili svůj život. Oba spojuje také určitá disciplína při nastavení a dodržování režimových opatření ve svém každodenním životě. Víme, že životní příběh každého nemocného člověka je jiný. Každý vyžaduje individuální přístup, který může vést k podstatnému zlepšení zdraví. A to je náš hlavní cíl.



Chci se objednat