Zavolejte nám +420 511 181 444
Napište nám info@celltheraclinic.cz
Česky English

Postcovidový syndrom jako zkouška odolnosti naší imunity

Stále častěji se nyní setkáváme s postcovidovým syndromem (někdy také psáno jako post-covid nebo postkovidový syndrom) jako následkem prodělané infekce virem SARS-CoV-2. Ani masivní očkování zatím příliš nepomáhá snížit výskyt postkovidového syndromu, který nás může trápit týdny až měsíce. Rádi bychom vám ukázali souvislost mezi postcovidovým syndromem a stavem naší imunity.

Naše imunita je nastavena tak, aby nás celý život chránila před všemi jedovatými látkami a nebezpečnými mikroorganizmy. V posledních 100 letech dramaticky přibylo chemických jedovatých látek v našem okolí. Jíme stravu často průmyslově zpracovanou a plnou chemikálií, používáme kosmetiku plnou chemikálií, dýcháme znečistěný vzduch. To všechno oslabuje naši imunitu. Do toho vstoupí Covid 19 a narušenou imunitu ještě více oslabí. Ať už u vás proběhla infekce virem SARS-CoV-2 bezpříznakově nebo s mírným nebo závažným průběhem, vždy záleží na nastavení a odolnosti vaší imunity, jak se s následky této virózy dokáže vypořádat.

Ptáte se, na čem záleží akceschopnost vaší imunity, aby k postcovidovému syndromu pokud možno vůbec nedošlo?

Je to zejména na přírodních látkách, které si tělo nedokáže samo vyrobit (tzv. esenciální látky) a které musí přijímat ve stravě. Zejména se jedná o vitaminy, minerály a stopové prvky, antioxidanty, esenciální mastné kyseliny a vlákninu. Pokud tedy člověk podceňuje dlouhodobě přísun esenciálních látek do těla, imunita je oslabená a při jakékoliv zátěži, např. kovidu, nemá dostatečnou sílu zvládnout následky této virové infekce. Imunitnímu systému totiž chybí dostatečné množství esenciálních látek, které jsou nutným předpokladem k jeho správnému fungování. Vzniká postkovidový syndrom.

Mezi nejčastější projevy postkovidového syndromu patří únava, vyčerpání, špatná nálada, deprese, poruchy spánku, dušnost, chronický kašel a celkově špatná fyzická i psychická kondice.

Mezi nejčastější projevy postkovidového syndromu patří únava, vyčerpání, špatná nálada, deprese, poruchy spánku, dušnost, chronický kašel a celkově špatná fyzická i psychická kondice. Tyto projevy se mohou prohlubovat postupně během několika týdnů až měsíců po prodělané kovidové infekci.

Existuje vůbec nějaké řešení, jak celkový zdravotní stav po prodělaném kovidu zlepšit?

Podívejme se do přírody, např. domácí zvířata, ovce, kozy, krávy reagují na virózy stonásobným až tisícinásobným zvýšením produkce vitaminu C. Pak má u nich viróza mírný průběh bez následků. Člověk během evoluce ztratil schopnost produkce vlastního vitaminu C, a proto je zcela odkázán na jeho dodávku zvenčí. Vitamin C je jenom jedním z příkladů, že masívní dodávka esenciálních látek je pro naši imunitu klíčový předpoklad zvládnutí infekce i jejích následků. Podobné to je i s dalšími vitaminy (A, B1, B2, B3, B6, B12, kyselina listová, D, E, K) a minerály (hořčík, selen, zinek, mangan, jod, bor a další), které mohou často chybět a imunita je potom takřka bezbranná.

Na naší klinice umíme dobře rozpoznat oslabení imunity a doplnit potřebné chybějící esenciální látky ve velkém nadbytku po nezbytně nutnou dobu, abychom postupně posilovali imunitu a úspěšně zvládli řešit příčinu postcovidového syndromu. Nedílnou součástí je doporučení navýšit příjem těch esenciálních látek, kterých je největší nedostatek. Pokud vás trápí postcovidový syndrom, přijďte se o tom přesvědčit na kliniku Cellthera. Rádi vám pomůžeme, podobně jako tisícům nemocných, kterým jsme dokázali pomoci zlepšit zdravotní stav a nasměrovali jsme je na cestu udržení zdraví.



Chci se objednat