Zavolejte nám +420 511 181 444
Napište nám info@celltheraclinic.cz
Česky English

Trápí vás bolesti kloubů nebo zad? Pomůžeme vám uzdravit se

Bolesti kloubů i bolesti zad trápí mnoho lidí. Někdy jde o artrózu kloubu, někdy o zánět kloubu nebo změny po úrazu kloubu. Bolest je vždy nepříjemná. Pokud trvá delší dobu, projeví se na špatné náladě a horší fyzické i psychické výkonnosti. Na klinice Cellthera se věnujeme komplexnímu zlepšování zdravotního stavu, včetně léčby bolesti kloubů a bolesti zad. Rád bych vám dnes představil kombinaci neurální terapie a kmenových buněk pro regeneraci kloubů, zad, svalů, úponů šlach a kostí, tj. celého pohybového aparátu.

Co vlastně v kloubu bolí?

Je to kloubní chrupavka, kloubní pouzdro nebo kost, ke které přiléhá chrupavka kloubu? A proč to bolí? Rád vám to jednoduše vysvětlím. Signály bolesti se přenášejí z periferie těla přes nervová zakončení nervy, které vedou signál bolesti až do mozku. Je to jakási kontrolka v těle, že něco není v pořádku. Podobně jako v automobilu svítí kontrolka, když je málo oleje v motoru. Receptory bolesti jsou umístěny jednak v kloubním pouzdře, které drží kloub pohromadě, a jednak v kosti a kostní dřeni, která je v bezprostřední blízkosti chrupavky. Samotná chrupavka nemá žádná nervová zakončení.

Při artróze se chrupavka opotřebovává postupně. Ztenčuje se zejména v místech největší zátěže. Zatěžuje pak i přilehlou kost a kostní dřeň. Tato začne otékat a zhoršuje se její prokrvení. Dlouho se nevědělo, že právě otok kostní dřeně v místech, které přiléhají ke kloubu, je hlavním důvodem bolesti kloubu. Stejně tak to platí o páteři: otok kostní dřeně přiléhajících obratlů stojí za bolestí zad velmi často, zejména v bederní oblasti, která je nejvíce přetěžovaná. Když se k tomu přidá nadváha nebo obezita, problém s bolestí páteře, bolestí kyčlí a bolestí kolen je na světě.

Nová zjištění lékařů a vědců z posledních let vedou k závěru, že otok kostní dřeně lze velmi dobře a přesně identifikovat pomocí vyšetření nukleární magnetickou rezonancí (NMR). Toto nebolestivé NMR vyšetření je běžně dostupné v České republice. Je plně hrazeno ze zdravotního pojištění. Požádejte tedy svého praktického lékaře nebo neurologa či ortopeda, aby vás objednal k NMR vyšetření bolestivých kloubů nebo zad. NMR vyšetření dokáže velmi přesně určit místa v kostní dřeni nejvíce trpící otokem. Tímto způsobem můžeme jít cíleně po příčině bolesti kloubů a bolesti zad. Následně můžeme zahájit cílenou léčbu.

Jak probíhá léčba?

V léčbě se standardně hojně užívají analgetika. Neléčí však příčinu, ale jenom přechodně uleví od bolesti. Problém je, že analgetika mají mnoho nežádoucích účinků, zejména pokud se užívají dlouhodobě. Patří k nim rozleptání chrupavek a kloubního pouzdra tak, že bolesti kloubů se stupňují nebo začnou bolet i jiné klouby. Dále může dojít k poškození srdce, jater a ledvin, k bolestem žaludku a žaludečním vředům. Stačí se podívat do příbalového letáku, kde jsou nežádoucí účinky jednotlivých analgetik podrobně popsány.

Další možností jsou kortikoidy podávané zpravidla do kloubní štěrbiny. Jednorázově uleví od bolesti, ale zase neléčí příčinu potíží. Opakovaným podáváním kortikoidů lze docílit rozleptání kloubní chrupavky a zničení kloubu, takže toto řešení není vhodné při chronické povaze bolestí kloubů a páteře.

Neurální terapie – moderní terapie bolestí kloubů a zad

Novou elegantní metodu popsali jako tzv. neurální terapii před více než 20 lety švýcarští a němečtí lékaři. V posledních 2-3 letech zažívá opět renesanci, včetně využití na naší klinice. Doktor Ralf Oettmeier ze Švýcarska nedávno popsal své zkušenosti s neurální terapií v několika odborných publikacích. Celkem během své lékařské praxe podal bezpečně více než 20 tisíc infuzí obsahujících prokain, což je základní složka neurální terapie vedle vitaminu C a alfa-lipoové kyseliny.

Prokain se v minulosti používal jako lokální anestetikum pro znecitlivění různých tkání. V rámci neurální terapie se však využívá nitrožilní podání prokainu pro jeho protizánětlivý a antioxidační účinek. Výrazně zlepšuje prokrvení, rozšiřuje drobné cévy a kapiláry zejména v místech zasažených otokem a zánětem (včetně otoku kostní dřeně). Infuze je třeba opakovat celkem 6-10 krát 1-3x týdně podle povahy zdravotních potíží. Neurální terapie tak představuje velmi bezpečnou moderní terapii bolestí kloubů a bolestí zad. Samozřejmě bez odborného posouzení celkového zdravotního stavu lékařem se neobejdeme.

Neurální terapie dosud není v České republice příliš rozšířena. Na klinice Cellthera s ní máme velmi dobré zkušenosti, a to  bez závažných nežádoucích účinků. Neurální terapii využíváme nejenom u bolestí kloubů a bolestí zad, ale také např. u neurologických a onkologických pacientů, zejména pro řešení bolesti a zánětu, který je často provází.

Naši lékaři jsou schopni posoudit, nakolik neurální terapie dostačuje zvládnout bolesti kloubů a bolesti páteře, nebo je vhodné využít také vlastní kmenové buňky. Téma kmenových buněk při regeneraci kloubů bych ale ponechal na příští samostatný článek.



Chci se objednat