Zavolejte nám +420 511 181 444
Napište nám info@celltheraclinic.cz
Česky English

Trpíte cukrovkou? Změňte svůj životní styl a uzdravte se

14. listopadu je Světový den diabetu. Touto nemocí trpí téměř 1 milion lidí v Česku. Podobně je to v zemích, kde potravinářský a farmaceutický průmysl ovládá zákony a péči o zdraví. Cukrovka má přezdívku „sladký zabiják“. Není se čemu divit, protože postihuje svými devastujícími komplikacemi snad všechny orgány v těle. Medikamenty vyráběné farmaceutickými firmami a předepisované lékaři ovšem nevedou k žádným výraznějším zlepšením, určitě ne k vyléčení. Cesta k uzdravení ale existuje. Lze změnit myšlení a začít se aktivně starat o svou životosprávu.

Nárůst výskytu cukrovky 1. i 2. typu je v posledních letech obrovský. Přitom mnohem častější druhý typ cukrovky je přímo ovlivněn typem stravy, kterou jíme. Americký lékař a specialista na prevenci J. Fuhrman to vysvětluje následovně: „Naše moderní strava je natolik diabetogenní, že většina pacientů s cukrovkou druhého typu nedokáže tradiční léčbou dosáhnout cílových glykemických hodnot, přičemž běžně užívané diabetické léky často vedou k přibývání na váze a jsou špatně snášeny.“

Mnoho lidí neví, že závislost na cukru, a na sladkých potravinách, je asi 9-krát silnější než na drogu heroin. Nemůžeme se tedy divit, že lidé snadno podlehnou tomu slastnému pocitu po nasycení nezdravou a většinou průmyslově zpracovanou stravou bohatou na různé cukry. Nemyslí se tím jen sladký zákusek a slazená limonáda, jde také o potraviny, které obsahují velké množství škrobu, např. bílé pečivo, knedlíky nebo těstoviny.

Zvýšená hladina cukru v krvi má na cévy v těle podobný efekt, jako rezavějící potrubí. Odborný termín tohoto jevu zní ateroskleróza neboli kornatění tepen. Jde o chronický zánět, při kterém se na stěnách „rezavějících“ tepen zevnitř usazuje cholesterol ve větší míře. Vznikne tam plak, který může částečně nebo úplně ucpat některou z životně důležitých tepen v srdci, oku, mozku, či ledvinách, což vede k vážným následkům, jako jsou: srdeční infarkt, oslepnutí, mozková mrtvice, nezbytnost dialýzy.

Standardní lékařská péče o pacienty s diabetem druhého typu se snaží zpomalit a oddálit tyto život ohrožující komplikace, ale nikdy však nevede k uzdravení. Přispívá k tomu pohodlnost pacientů. Nemusím nic dělat, lékař mi předepíše léky nebo inzulin a mohu jíst, vše co chci. Můžete si ale zvolit aktivní přístup pacienta s diabetem 2. typu, který úpravou životosprávy dokáže zcela zvrátit nepříznivý průběh nemoci. Je k tomu potřeba dramatická změna myšlení a přehodnocení životních hodnot. Jak to lze udělat? Sám pacient to těžko zvládne, ale naštěstí existují v Česku i kliniky, které se zaměřují na regenerativní medicínu a uzdravování z chronických, dlouhodobě probíhajících nemocí.

Bez aktivního přístupu pacienta a změny myšlení to ale nepůjde.

V případě, že se rozhodnete, že to zkusíte, je třeba se zaměřit na stravování, pohyb a regeneraci vzniklého poškození dosavadním průběhem cukrovky. Např. přemýšlet o tom, zda si dám opět ten hamburger s kolou nebo raději jídlo, které bude kaloricky chudší, zato ale bohaté na vitaminy, minerály, antioxidanty, které nás chrání před chronickým zánětem způsobeným zvýšenou hladinou cukru v našem těle. Také je potřeba přemýšlet o tom, jestli je zdravější sedět hodiny na pohovce u televize anebo jít raději na procházku někam do přírody. Otázkou zůstává, jak zregenerovat již vzniklá poškození cév v těle, aby nedošlo k závažným, život ohrožujícím komplikacím cukrovky. Nechceme mít přeci infarkt nebo mozkovou mrtvici, ani nechceme oslepnout nebo chodit několikrát týdně na dialýzu.

Existuje např. metoda označovaná jako regenerativní laserová terapie, která minimalizuje chronický zánět v cévách. Tato nová technologie byla vyvinuta v Německu. „Regenerativní laserová terapie spočívá v potlačení chronického zánětu v cévách. Aplikuje se nitrožilně speciální kanylou a vyžaduje celkem 10 sezení tak, aby se dostavil požadovaný klinický efekt. Bez aktivní spolupráce pacienta se neobejdeme, ale umíme poradit jak upravit a optimalizovat stravu, jak nastavit přiměřený pohybový režim a hlavně jak změnit myšlení, aby se to všechno podařilo a pacientovi se navrátilo zdraví v maximální možné míře,“ říká náš vedoucí lékař, profesor Jaroslav Michálek.



Chci se objednat