Zavolejte nám +420 511 181 444
Napište nám info@celltheraclinic.cz
Česky English

Česká republika byla označena jako nejnezdravější země světa. Změňme to zdravým životním stylem!

Civilizační nemoci, jako jsou cukrovka, onemocnění srdce a cév nebo rakovina, jsou v současnosti hlavní příčinou předčasných úmrtí a každý rok zabíjejí celosvětově více než 36 milionů lidí. Velkou část těchto onemocnění si zapříčiňujeme sami, a to nezdravým způsobem života, zejména vysokou spotřebou alkoholu, kouřením a nevyváženou stravu.

Nedávno byl sestaven žebříček nejnezdravějších zemí světa, jejichž obyvatelé, aby snížili riziko vzniku život ohrožujících nemocí, potřebují nutně změnit svůj životní styl. Údaje pro sestavení žebříčku byly získány od WHO (Světová zdravotnická organizace), CIA World Factbook a World Lung Association. Při hodnocení byly zohledněny tři faktory: roční spotřeba alkoholu, tabáku a výskyt obezity v populaci.

13962950 - hands holding a healthy living word sphere sign on white background.

Výsledky jsou alarmující, Česká republika je nejnezdravější zemí světa

Česká republika byla v souvislosti s konzumací alkoholu, kouřením a výskytem obezity v populaci vyhodnocena jako nejnebezpečnější země světa. Obyvatelé České republiky se projevili jako jedni z nejčastějších a nejvyšších uživatelů alkoholu, přičemž každý Čech spotřebuje ročně 13,7 litru čistého alkoholu. Česká republika se rovněž umístila na 11. místě ohledně spotřeby cigaret.

Nejvíce nezdravým regionem na světě se stala Východní Evropa, přičemž na druhém místě, tedy za Českou republikou se umístilo Rusko, na třetím Slovinsko. Jedinou neevropskou zemí v první desítce se staly Spojené státy americké, a to zejména kvůli tomu, že tato země měla jednu z nejvyšších hodnot obezity na světě. Poměrně nízká spotřeba tabáku a alkoholu však zabránila tomu, aby se národ v seznamu dostal na vyšší úroveň.

Češi a čtvrté místo ve výskytu kolorektálního karcinomu v mužské populaci

Kolorektální karcinom (rakovina tlustého střeva) je třetí nejčastěji se vyskytující druh rakoviny u mužů a druhá nejčastěji se vyskytující rakovina u žen. Celosvětově Češi obsadili dokonce čtvrté místo ve výskytu kolorektálního karcinomu v mužské populaci. A za tím zase ve velké míře stojí nesprávný životní styl a životospráva. Tedy zase jenom nevhodná, nevyvážená strava a nedostatek pohybu.

31451433 - diet decision concept and nutrition choices dilemma between healthy good fresh fruit and vegetables or greasy cholesterol rich fast food with a man on a crossroad trying to decide what to eat for the best lifestyle choice.

Za naše zdraví jsme zodpovědní jen my sami

Podle uvedených průzkumů se zdá, že prevence civilizačních nemocí (cukrovka, onemocnění srdce a cév, rakovina atd.), a s tím spojený zdravý životní styl nejsou v módě. To, že jsme nejnezdravější národ na světě a obsazujeme čtvrté místo ve výskytu kolorektálního karcinomu v mužské populaci, bychom ale neměli brát na lehkou váhu. Vždyť za tím stojí zejména stres, nesprávná výživa a nedostatek pohybu. A za to si můžeme sami!

Výzkumy z Velké Británie totiž ukazují, že 45% případů rakoviny tlustého střeva lze zabránit zdravým stravováním, dostatečnou fyzickou aktivitou a udržováním si optimální tělesné hmotnosti. Nebuďme tedy ke svému zdraví lhostejní, vsaďme na prevenciposilujme svou imunitu a zajímejme se o to, co jíme. Vybírejme si kvalitní potraviny (kvalitní nemusí nutně znamenat drahé, ale o tom až příště), které obsahují potřebné živiny, vitamíny a minerály. Informujme i své rodiče nebo prarodiče, že výživný oběd nemusí obsahovat pouze maso a že párek k večeři není to „pravé ořechové“. Za naše zdraví jsme totiž zodpovědní my sami.

Čerpáno z anglických zdrojů:

https://blog.cliniccompare.co.uk/most-unhealthy-countries

http://www.wcrf.org/int/cancer-facts-figures/data-specific-cancers/colorectal-cancer-statistics

 



Chci se objednat