Zavolejte nám +420 511 181 444
Napište nám info@celltheraclinic.cz
Česky English

Výstava „Držme spolu“ ukázala obrovskou sílu a neutichající naději lidí v bdělém komatu

Vernisáž se konala 17. května 2018 na bratislavském hradě, přičemž cílem bylo poukázat na složitou problematiku sociální a zdravotní péče o pacienty nacházející se na hranici mezi životem a smrtí. Pacienty s diagnózou coma vigile – v bdělém komatu.

Občanské sdružení Pomocná ruka nádeje uspořádalo vernisáž výstavy fotografií Jindřicha Štreita a Petra Lančariče, nazvanou Držme spolu. Fotografie zachytávají život lidí v coma vigile. Nejedná se o „obyčejné“ fotografie, tyto fotografie zachytávají nekonečnou sílu a neutichající naději…

architecture-bratislava-bratislava-castle-280173

Součástí vernisáže bylo i zahájení aukce „andělů“ a v těchto dnech probíhá dražba dřevěného Anděla od řezbáře Milana Krajňáka a obraz anděla od akademické malířky Martiny Šedelbauer.

Vernisáže se účastnili významní hosté a osobnosti z oblasti zdravotnictví i politiky. Přítomen byl prim. Dr. Gerald Pichler, MSc. (předseda spolku pacientů a primář speciálního oddělení pacientů v bdělém kómatu v Rakousku) a Armin Nentwig (poslanec, zakladatel a předseda spolku pacientů v bdělém kómatu v Německu). O svůj dojemný příběh se podělil Ing. Miloš Svoboda, který je autorem knihy Ukaž mi cestu a zakladatelem speciálního rehabilitačního centra Arcada v Ostravě.

20180517_164551 (2)

Velice důležitá byla i účast a podpora politiků, protože zejména oni jsou ti, kteří mohou pomoci zlepšit sociální a zdravotní systém pro tyto těžce nemocné pacienty. Akce se účastnil a svou podporou přispěl Boris Kollár, slovenský podnikatel a politik, zakladatel hnutí Sme rodina.  Přítomen byl také Mgr. Jozef Viskupič, poslanec Národní rady Slovenské republiky a hejtman Trnavského samosprávného kraje.

Děkujeme, že jsme mohli být přítomni a slibujeme, že budeme držet spolu.

 



Chci se objednat