Zavolejte nám +420 511 181 444
Napište nám info@celltheraclinic.cz
Česky English

Krásně červené, slaďoučké, voňavé, zdravé a nabité vitaminy?

Lahoda pro oči, slast pro náš jazýček, potěšení pro naši štíhlou linii a starostlivostP1140804 (2) o naše zdraví….ano, přesně tak, JAHODY. Taky si je užíváte?

Jahodník (Fragaria) je rod rostlin z čeledi růžovité (Rosaceae) a zahrnuje asi 20 druhů. Nejznámější jsou jahody zahradní a jahody lesní. Jahody, podobně jako maliny nebo borůvky vděčí za svou  krásnou barvu flavonoidům – antokyanům.

Ovoce plné živin a téměř bez kalorií

Jahody jsou ovoce, které obsahuje velmi málo kalorií. 100 gramů jahod obsahuje přibližně 30 kcal. To je skoro stejný obsah kalorií, jako v případě melounu. A o nízkém množství kalorií v melounu asi nikdo nepochybuje, že?

O co méně kalorií, o to víc prospěšných látek (vitamínů, minerálů, antioxidantů)

Je to přesně tak, o co méně kalorií, o to víc prospěšných látek jahody obsahují. Jahody jsou prospěšnými látkami doslova nabité. Jenom z vitamínů obsahují: vitamín A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B7 a B9), vitamín C, E a K. Jahody obsahují i další látky potřebné pro naše zdraví – minerály. Hořčík, který je v jahodách obsažený ve významném množství, posiluje naše kosti, podporuje správnou funkci buněčných membrán a buněk a je nepostradatelný téměř pro všechny procesy, které v lidském těle probíhají. Obsahují rovněž velké množství draslíku, který podporuje fungování nervové soustavy, svalů a má příznivý účinek na udržování krevního tlaku. Jahody jsou také zdrojem mnoha dalších, neméně důležitých prvků, jako je vápník, železo, mangan nebo zinek, které jsou nesmírně důležité pro správné fungování každé buňky v našem těle. Udržují buňky zdravé a zpomalují jejich stárnutí.

Jahodová prevence?

Jahody jsou vhodné v prevenci aterosklerózy, a to právě díky svým schopnostem neutralizovat účinky volných radikálů. Právě nízký obsah tuků a sodíku a vysoký obsah draslíku a hořčíku pomáhá zlepšovat stav artérií, proudění krve v arteriích a regulovat krevní tlak. Jahody se doporučují i při dně, protože podporují vylučování kyseliny močové.

Díky množství prospěšných látek však jahody prospějí i naším buňkám, sníží krevní tlak, podpoří zažívání, zlepší stav vlasů a v neposlední řadě posílí naši imunitu. Některé výzkumy dokonce ukazují, že jahody mají z veškerého ovoce nejvyšší antioxidační účinek, tedy schopnost neutralizovat volné radikály.13330933 - strawberry smoothie with fresh berries

Zdravé mlsání

Připravte si neslazené jahodové smoothie s mátou a chia semínky nebo třeba zdravé lívanečky z ovesných vloček s jahodami. A pokud už budete jahod přejezeni, zamrazte si je. Zamrazením si uchovají většinu živin a účinných látek a uvidíte, v zimě jako byste je našli.



Chci se objednat