Zavolejte nám +420 511 181 444
Napište nám info@celltheraclinic.cz
Česky English

Chronický únavový syndrom není jen obyčejná únava

12. květen je určen jako Mezinárodní den podpory nemocných s chronickým únavovým syndromem. Proto je čas připomenout si, co to vlastně chronický únavový syndrom je a jak s ním „zatočit“. V dnešní době se totiž únava a být unavený, vyčerpaný a bez energie považuje za něco normálního.

Někdo si může myslet, že únavový syndrom neexistuje. Že je to jen výmluva nebo jednoduše lenost. Ale není tomu tak. „Únavový syndrom se nevyplatí podceňovat. Společně s chronickým zánětem může vyústit v nemoci srdce a cév, nádorová onemocnění, artrózu a nemoci pohybového aparátu, neurodegenerativní onemocnění a autoimunitní onemocnění,“ informuje prof. MUDr. Jaroslav Michálek, Ph.D., vedoucí lékař kliniky Cellthera, která se na léčbu chronického únavového syndromu specializuje.

design-desk-display-313690

Pokud se cítíte stále unavení, bez energie i vůle do života i přesto, že se snažíte pravidelně a dostatečně spát, mějte se na pozoru. Na vině může být únavový syndrom! Je to komplexní a velmi vysilující onemocnění a vyznačuje se většinou tím, že trvá delší dobu (několik měsíců) a provázejí ho tyto příznaky:

  • únava
  • vyčerpanost
  • poruchy spánku
  • bolest hlavy
  • bolest svalů a kloubů
  • bolest v krku
  • závratě
  • nervozita
  • poruchy koncentrace
  • malátnost

Jak na únavový syndrom

Největším problémem únavového syndromu je, že jeho zkoumání je zatím v plenkách. Vědci se neshodují v příčině onemocnění a toto onemocnění se tak léčí zatím na základě symptomů – na bolesti se předepisují analgetika, na únavu léky na zvýšení energie. Často pacienti dostanou léky na spaní či antidepresiva. Často se únavový syndrom utlumí, ale pak se navrací, člověk je tedy ve vlnách klidu a dalšího propuknutí symptomů.

apartment-bed-carpet-269141

A jak můžete posílit boj s únavovým syndromem? Základem je podívat se bez růžových brýlí na svou životosprávu. Často únavovým syndromem trpí právě lidé, kteří mají vysoké životní tempo – jsou na ně kladeny vysoké nároky v zaměstnání a zároveň se snaží být stejně dokonalí i v domácnosti a rodinném životě. Často tak obětují kvalitní spánek, aby stihli za den co nejvíce úkolů. Stravování řeší za pochodu nebo vůbec ne a organismu pak chybí mnoho vitaminů, minerálů a stopových prvků, které organismus nutně potřebuje, obzvlášť při takové zátěži. Nedostatek pohybu a čerstvého vzduchu je také jedním z faktorů.

„I když nejsou známy žádné specifické metody prevence, chronickému únavovému syndromu se můžete vyhnout při dodržování návyků zdravého životního stylu. Doporučuji omezit stres, zdravě se stravovat, vyhýbat se toxinům. Pomůže i aktivní odpočinek ve formě sportu či cvičení,“ vysvětluje RNDr. Zuzana Dudášová, Ph.D., genetička, specialistka na výživu a instruktorka jógy.

casual-cheerful-daylight-541518

Proto se zaměřte na změnu svého životního stylu, zařaďte si do denního programu více relaxačních činností a snažte se dodržovat pravidelný spánek alespoň, ideálně 8 hodin denně. Snažte se svému tělu dodatek palivo v podobě zdravého jídla a pravidelně sportujte. Pokud vaše únava i tak přetrvává, je na čase vyhledat lékaře, specializujícího se na léčbu únavového syndromu. 

 



Chci se objednat